OM LOUISE & NATURAL HORSEMANSHIP

Photo by Zahlo Photography

Louise Jeppsson

Som så många andra började jag rida på ridskola. Från det att jag var fem år till det att jag var fjorton år höll jag till där. Som tolvåring fick min sköthäst Molly mig att söka efter andra vägar som lede till ett annat, djupare partnerskap med hästen. Efter att själv experimenterat med olika metoder från Monty Roberts, Norah Kohle och flera andra fann jag tillslut Parelli Natural Horsemanship. Jag blev Savvy club medlem år 2010 och fick min första officiella Parelli lektion av fd. Parelli Professional Tina Kolhammar några år efter. En helt ny värld öppnade sig och jag insåg att det Pat Parelli tidigare sagt stämmer: "There's nothing you can't do when the horse becomes a part of you."


Jag har alltid älskat att lära mig saker och söker ständigt efter nya lärdomar. För även om vi kanske inte tror på exakt samma sak så är jag övertygad om att det alltid finns något att lära från varje hästmänniska därute. Alla har vi olika erfarenheter och synsätt. Denna ständiga jakt efter ny kunskap har fört mig till ett flertal olika tränare. Jag har gått helgkurser och/ eller tagit i lektioner för bland andra Honza Blaha, Eva Angantyr, Karin Pettersson och Katrin Gunnarsson. Parelli Natural Horsemanship har alltid varit det som känts rätt för mig. Tack vare denna filosofi fick jag det partnerskap som jag eftersökte - där häst och människa samarbetar och hänsyn tas till hästens natur och behov. Det är en resa utan slut men tur är väl det eftersom jag älskar just denna resa och alla de lärdomar som kommer med den. 

" Cause your idea to become your horse's idea.. BUT understand his idea first."

- Pat Parelli

parelli sverige

Licens


2-star Parelli Professional, officiell Parelli Professional sedan Januari 2020

Tillåten att undervisa i Savvies On line (rep från marken), Freestyle (ridning utan kontakt) och Liberty (utan rep från marken).

Utbildning


 • Oktober 2015 Officiellt godkänd i Parellis Level 3 
 • Juli 2016 - Oktober 2016 10-veckors kurs för Maurice Thibault (4-star Parelli Professional) i Colorado, USA.
 • November 2015 - Februari 2016 Working student hos Alison och David Zuend (4-star Parelli Professionals) i Devon, Storbritannien. 
 • December 2018 Officiellt gdkänd i Parellis Level 4
 • Våren 2019 SLU 7,5 hp Hästens beteendebiologi 
 • Juni 2019 - September 2019 12-veckors Externship för Pat Parelli i Colorado, USA.
 • Januari 2021 Grundkurs i barfotaverkning SANHCP
 • Maj 2022 Två veckors vidareutbildning med Pat Parelli under hans vistelse i Europa
 • Oktober 2022 Två dagars kurs med Ryan Pfouts (4-star Parelli Professional)
 • Mars 2023 Tre veckors vidareutbildning med Pat Parelli i Florida bla. instruktörskonferans och inridningskurs
 • September 2023 Tre dagars instruktörsvidareutbildning i Tyskland med Pat Parelli

Natural Horsemanship

Natural Horsemanship nämns bäst som en filosofi, ett sätt att umgås med hästar som tar hänsyn till att hästar (flykt-och bytesdjur) och människor (rovdjur) är varandras motsattser. Det spelar ingen roll vilken utrustning du har, om du tävlar eller inte, utan det som spelar roll är hur du förhåller dig till hästen och dess sätt att se världen. Det mesta av kommunikationen sker på det sätt som är naturligt för hästen, nämligen genom kroppsspråket. Med detta kommer även utmaningen att kunna läsa av hästens kroppsspråk och dessutom kontrollera sitt eget.


Kommunikation, kärlek/förståelse och ledarskap är centrala begrepp som uppdelat i lika stora doser leder till ett fungerande partnerskap mellan häst och människa. Detta partnerskap är grunden för att få ut det bästa ur din häst och inte minst dig själv. 


Centralt i Natural Horsemanship är att veta hur och att kunna kommunicera, känna och tänka som en häst. Det handlar om att veta var du ska vara, när du ska vara där, varför du ska vara där, vad du ska göra när du kommer dit och när du ska sluta göra vad du gör. Det är med andra ord det Pat Parelli kallar Savvy och som skulle kunna översättas med en färdighet så som ett hästsinne.


Termen Natural Horsemanship grundades av Pat Parelli på 80-talet men är egentligen något som funnits sedan långt tillbaka i tiden. En kunskap som gamla hästkarlar bland andra Tom Dorrance, Troy Henry och Ray Hunt burit på. Efter Parelli har flertalet andra människor engagerat sig i Natural Horsemanship rörelsen vilket gör att den idag är väldigt bred och idag innefattar flera olika tränare som till viss del skiljer sig åt. Jag har utbildat mig hos Pat Parelli och undervisar därför i hans form av Natural Horsemanship (PNH), den som många anser är ursprungsformen. 


 

Parelli Natural Horsemanship (PNH)

Parelli Natural Horsemanship är ett program som utbildar människor i att förstå hästar genom att ge kunskap om hästars beteende och färdigheter till att kommunicera med hästen. Programmets ABC för att kunna kommunicera med hästarna bygger på "De sju lekarna"

 (The Seven Games). Detta är lekar som Pat Parelli arbetat fram efter att ha observerat hästar i flock, vilda som tama. 

"De sju lekarna" är följande:

 1. The friendly game (Vänskapsleken)
 2. The Porcupine game (Piggsvinsleken)
 3. The Driving game (Drivningsleken)
 4. The Yo-yo game (Jojo-leken)
 5. The Circling game (Cirkelleken)
 6. The sideways game (Sidvärtesleken)
 7. The squeeze game (Trängselleken)


Parelli programmet är uppbyggt av fyra områden, fyra olika sätt att umgås med hästar, så kallade Savvies:

 • On line (med rep från marken, markträning)
 • Freestyle (ridning utan kontakt, lösa tyglar eller utan utrustning)
 • Liberty (utan rep från marken, liknande frihetsdressyr)
 • Finess (ridning med kontakt, precisionsridning)
parelli sverige

Mina fyrbenta lärare


"Horses teach humans and humans teach horses", den sjunde prinsipen i Parelli Natural Horsemanship programmet stämmer väl in på hur jag känner gentemot mina hästar. För precis som varje människa som jag möter så har alla hästar något att lära mig. Jag är evigt tacksam för alla dessa lärdomar och för alla fantastiska individer som jag stött på. De har alla format mig till den jag är idag. Här nedan presenterar jag ett urval av dem. 

häst i harmoni

Photo by Zahlo Photography

Goldie Horn II

Appalosa/Sv. halvblod f. 2013

Detta känsliga men välvilliga sto kom till mig som inriden 3-åring. Sedan dess har "Goldie" utvecklats enormt och är utan tvekan en av de mest känsliga hästar som jag träffat. Tillsammans leker vi nu oss igenom Level 4 i Parelli programmet. I Horsenality-väg är hon en Right brain extrovert/introvert.

Colör

Shetlandsponny f. 2005

"Lillen" som han kallas till vardags är ett busigt energiknippe som främst går som extra sällskap till hästarna. Han är främst tränad från marken (On line) i Parelli programmet.

naturlig häst

Photo by Zahlo Photography

Maskot 

Haflinger f. 2015

En charmig valack med hjärtat på rätt ställe och som älskar att stå i centrum. Inköpt i augusti 2017 och sedan dess inriden. Dessvärre har skador satt stopp för honom och han håller i dagsläget endast för lättare ridning. Eftersom han är motsattsen till Goldie så har han lärt mig att bli mer extrovert. Hans Horsenality är Left brain extrovert.

Molly

Korsningsponny f. 1999

Den gula lilla ponnyn som hade det där lilla extra. Vi fick åtta fina år tillsammans fulla av äventyr. Detta var ponnyn som förde in mig på Natural Horsemanship och jag kommer att vara evigt tacksam för det och alla fina lärdomar som hon gav mig. Sedan juli 2017 äter hon rödbetor på de evigt gröna ängarna. Vi avslutade på topp och hade då tagit oss från Level 1 till Level 4 i Parelli programmet.

Ella es Amada

Kigermustang f. 2019

Sedan barnsben har jag drömt om en egen Spirit-häst och så i april 2020 blev min dröm verklighet. Sedan dess har "Amada" gått från klarhet till klarhet. Hon är nyligen inriden och vi leker oss mot Level 4.  Hennes horsenality är för det mesta left brain introvert men inslag av alla fyra horsenalities kan ses i henne.  

Ronja

Korsningsponny f. 1990

Denna sockersöta ponny med glimten i ögat var med mig redan från början. Hon var alltid glad för äventyr och in i det sista hittade hon på bus tackvare sin räv bakom örat. Så många fina minnen och lärdomar, inte minst när det kommer till balanssinnet. Sedan år 2015 galopperar denna pärla på de evigt gröna ängarna.